sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Rodos

Lauantaina oli perheellä aikainen herätys tiedossa, kone kohti etelää nousi taivaalle jo kello kuusi. Kentällä ei ollut muita kuin Norskin siiville nousevia matkalaisia, joten ruuhtaa ei ollut kentällä ylenmäärin. Oulusta lähtiessä oli lämmintä vain 12 astetta ja tihkusadetta ilmassa, väriä vaihtavia puita, selvästi syksy tulossa. Rodoksen aamupäivä puolestaan 28 astetta lämmintä ja auringon säteet yltävät maahan asti.
Rannalla
Juomaa ja ruokaa on tarjolla viikoksi luvassa reilusti, olemme varanneet all incluseve matkan. Pyörän selästä pyrin pysymään pois mahdollisimman pitkään, vaikka tasainen asvaltti houkuttaa tielle nauttimaan maisemista. Kevyen liikenteen väyliä täällä ei ole ja liikenne kohtuullisen vilkasta. Hyvin näyttävät pyöräilijät mukaan silti sopivan, itsellä ajokamoina mukana vain shortsit, t-paita ja lenkkarit. 
Ajokamoissa altaalla
Parina päivänä istuttiin paikallisliikenteen linja-autoissa matkoja tehden. Aiemmat huomiot liikenteestä vain vahvistuivat, liikenne etenee hallitsemattomana kaaoksena, yllättävän sujuvasti silti. Autoilijat ottavat toiset tien käyttäjät huomioon yllättävän hyvin ja äänimerkkiä käytetään jatkuvasti informoimaan ja varoittamaan toisia omista liikkeistä. 

Linja-autossa, bussilipun hinta oli vain 2,20 aikuiselta ja puolet tuosta summasta tarvi maksaa lapsesta. Autoja meni vartin välein täysinä kaupunkiin ja kaupungista pois. Oululaisittain halpa kyyti poisti varmasti suuren osan yksityisistä autoista tieltä, kadut olivat silti täynnä autoja liikenteen soljuessa kaduilla tasaisena virtana.
Istuskelua aamuauringossa
Kaupungissa linja-auton kuljettajat sukkuloivat luontevasti ahtaissa raoista, parhaillaan auton molemmin puolin jää vain senttejä tilaa. Mopot ja moottoripyörät ohittavat autojonoja keskiviivaa pitkin, kummastuttaa vain kun autot eivät juurikaan käytä valoja eikä kovinkaan monessa mopossa ole valoja ollenkaan. Lyhyt aikainen pysäköinti hoidetaan jättämällä auto kadun varteen hätävilkut päällä seisomaan. Suojateitä ei juurikaan ole ja jos on ovat ne yleensä jonkun parkkipaikkana, eikä harvoja suojateitä näytä kuluttavan kuin turistit.

Liikenteessä näkyy sama kreikkalainen mentaliteetti kuin muuallakin, kaikki tehdään vähän sinne päin. Seinät on rakennettu, no on ne pystyssä ja kannattavat kattoa. Parvekkeilla ja portaikoissa on yleensä kaiteet, siis yleensä, ei aina. Huoneemme parvekkeenkaidetta katselin jo alusta asti ettei menisi ehkä Suomessa läpi rakennusvalvojalta, kuten eivät välttämättä monet muutkaan kohteet. 

Vanha kaupunki on täynnä hienoja rakennuksia isojen muurien ympäröimänä. Sisään porteista mennessä on toinen toistaan agressiivisempia kerjäläisiä Afrikasta ja Romaniasta, saattaa siellä olla joku paikallinen kauppiaskin polvillaan maassa. Sisään päästyä kadut ovat täynnä kauppoja, joten rakennuksista jää nähtäväksi ainoastaan seinät jotka erottavat liikkeitä ja katot kun nostaa katseen taivaisiin. Hieman syrjempää löytyy sitten oikeasti vanhaa kaupunkia, jossa ihmiset viettävät normaali arkea.
Old town eli vanha kaupunki
Uuden kaupungin puolelle emme pikaista parin korttelin kiertoa lukuunottamatta eksyneet. Uudella torilla oli sitten ruokapaikkoja ihan valita asti, mistä sisäänheittäjät tietävät kuka mistäkin on. Suoraan sanoen alkoi vituttamaan ne hiassa roikkuvat sopan tyrkyttäjät. Hetken ehdimme istuskella aukiolla omista eväistä nauttien, samalla käytin tilaisuuden hyväksi ja tarkistin postit avoimen verkon kautta. Hotellilta mukaan saamamme lounaspaketti oli niin suuri, että siitä syö pari päivää. Vesipuistoon tilasimme vain vettä ja hedelmiä päivän ruokailua varten.
Water Park Falikraki
Perhe kurpoi vesipuistossa mäkiä ylös alas vauhdikkaasti. Itse nautin auringosta ja vapaasta verkosta. Pääsin vastaamaan muutamaan tärkeämpään viestiin ja tarkistamaan uutiset netistä. Nopeasti päivä vierähti, illalla ei tarvinnut houkutella nuorisoa nukkumaan. Tyttö sippasi jo kasilta saatuaan ruokaa, pojan kanssa vielä nautittiin parvekkeella pimeästä illasta kahdestaan tyylikkäästi pikkuhousut jalassa. Seuraaville päiville ei ole suunniteltu mitään erikoista, taidetaan kuluttaa hotellin allasta ja palveluja.  
Lisää rantaa
Viimeiset päivät vietettiin hotellin altaalla, itse kävin muutaman kilometrin kävelylenkkejä geokätköilyn merkeissä. Alkumatkasta jumissa olleet pohkeet tykkäsivät lämmöstä ja levosta, kotiin palatessa lihakset olivat levänneet, samoin mieli. Unta, ruokaa ja juomaa tuli nautittua huolella. Pyörän selästä maltoin pysyä pois, varmaan siitä syystä ettei lähi vuokraamoilla ollut raskasta kaupunkipyörää kummempaa kalustoa tarjolla. 

Nyt totutellaan viikon verran pyörän selkään arjen merkeissä ja ensi lauantaina lähdetään taivaltamaan Rokua MTB, sinne kuulostaa olevan tulossa ajamaan monta kovaa kuskia. Saa nähdä miten oma erilainen harjoitus tapahtumaan on vaikuttanut. Koneessa kyselin muksuilta toiveita iltaruokailun suhteen, ei ranskalaisia, tuppipotut jauhelihakastikkeella, maitoa ja ruisleipää olisi sopiva ruoka. 
Allas alue parvekkeelta nähtynä
Yleisesti ottaen reissu oli onnistunut, juuri sitä mitä lähdettiin hakemaan. Hotellissamme rakenteellisista epämääräisyyksistä huolimatta kaikki toimi loistavasti, suosittelen lepoa ja rauhaa etsiville, bilehiiret voi sitten suunnata jonnekin muualle. Saunassa illalla istuessa silti sanoin vaimolle nähneeni Kreikkaa nyt tarpeeksi, seuraava reissu tehdään jonnekin ihan muualle. 
Kotimatkalla


2 kommenttia:

  1. Rodos vaikutti Rohdokselta, silloinhan reissu on onnistunut o/

    VastaaPoista
  2. Varmasti Kreikassakin on niin erilaisia paikkoja, että kyllä sinnekin voi vielä matkustaa :)

    VastaaPoista