lauantai 17. maaliskuuta 2012

Tavarapyörä

Koko talvi on mennyt miettiessä millaista tavarapyörää voisi ja kannattaisi laittaa omaan käyttöön. Ensin olin laittamassa kolmirattaista versiota, sitten kaksi rattaista ja lopulta peräkärryä pyörään. Valmistaja on kaikille ollut koko ajan sama, christiania tunnetaan jo vuosikymmenien ajalta klassisesta tavarapyörämallistostaan.

Triken hankinta kaatui oikestaan siihen kun kuulostelin kokemuksia tuon mallisesta pyörästä käyttäjiltä. Eihän käyttäjiä Oulun korkeudella ole montaa joten jouduin turvautumaan puhelimeen ja keskustelupalstoihin intervepissä. Plussaa tuon malliselle pyörälle on se että kuormaa voi laittaa paljon, vakaa ja helppo ajettava hitaissa vauhdeissa. Kyytiin sopii helposti pari lasta ja ruokaostokset.
Vastapuolelle tuli sitten käsiteltävyys suuremmissa nopeuksissa, paino ja omat käyttötarpeet. Lapset ovat jo sen verran isoja ettei molempia tarvi enää pyörän päällä kuskata, tuskin tyttö edes suostuisi kyytiin kun isi ajaa. Omaan käyttöön riittää kun kytiin saa pari kolme ruokakassia ja mahdollisesti pojan solmuun kopan pohjalle. Silloin parhaaksi vaihtoehdoksi muodostuu 2wheeler.

Kaksi rattaisen kopan koko on sellainen että sinne sopii poika vielä istumaan ja hieman tavaraa kaveriksi, tuskin juniorikaan enää kauaa tuolla kyydissä istuu. Poika onsen verran reipas nuorimies jo että ajelee mielummin omalla pyörällä kohtuullisen pitkiä matkoja. Ruokaostoksia tuohon koriin menee riittävästi nelihenkiselle perheelle, eikä tarvi kantaa reppua selässä. Jospa tuolla saisi jonkin kotikaupunki aiheisen pyöräretken tehtyä kesän aikana, otetaan tarvikkeet kyytiin ja polkaistaan rannalle perheen kanssa ihastelemaan kesää ja herättämään ohikulkijoissa mielenkiintoa erilaisen kulkineen kanssa.

Peräkärry kävi viimeisen viikon aikana yhtenä vaihtoehtona myös mielessä. Peräkärryn etuna voi sanoa säilytyksen helppouden pyörään verrattuna ja kuormaa saa laittaa reilusti. Lasten kuljettamisen olisi saanut yllä olevalla kärryllä unohtaa kokonaan. Kevyet lasten kuljetukseen suunnitellut taas eivät omaan käyttöön sovellu ollenkaan, eikä pihassa oleva kalusto oikein suosi tuota kärryn vetämistä ominaisuuksiensa puolesta. Varmaan ihan toimiva ratkaisu tuokin kaupassa käyntiä varten, plussana korkealle nouseva aisa josta kärryä on helppo siirtää jalkaisinkin.

Taka-akseliin kiinnitettävät kärryt eivät itsellä oikein toimisi kun kalustoa on monenlaista ja jokaiselle on jokin käyttötarkoitusolemassa. Maasturiin ja sysloon ei viitsi laittaa ylimääräistä painoa kiinni,, fiksi taas on hieman vaarallinen ajettava jos takana on vielä useampi kymmenen kiloa tavaraa työntämässä eteenpäin.
Nyt tilaus on lähetetty maahantuojalle  ja odotetaan milloin tulee käymään Oulussa. Hänellä on tarkoitus tulla vierailemaan Special Biken poikien luona, jos saataisiin järjestettyä samalla pyörä tänne niin ei tarvisi matkahuollolla lähetellä. Samalla votaisiin järjestää pienimuotoinen koeajelu tavarapyörällä halukkaille. Toiveeksi laitettiin tilaukseen tuo vaaleampi väri, vaalea oli perheen toive vaikka hieno tuo vihreäkin on. Sadesuoja tai jonkinlainen kansi tuohon kopan päälle pitää tehdä, tai pyytää vaimoa kiltisti tekemään. Mukavampi kun saa tavaraa hieman piiloon ihmisten silmistä kun kaupungilla käy, ja jos sattuu satelemaan kauppareissulla niin ostokset tulevat kuivina kotiin.
Kiitos tavarafillarin porukalle asiallisesta foorumista ja blogista joilta oli helppo hakea tietoa tavarapyörän hankintaan. Oulussa on siis jo pari kolmirattaista trikea mutta nyt on tulossa ainakin yksi kaksirattainen kehiin ja siitä saatte varmasti lukea lisää täältä. Nimiehdotuksia otetaan tavarapyörälle vastaan ainakin kommenttikentän kautta.


1 kommentti:

  1. Hieno meininki!

    Jos Oulussa alkaa olla jo noin hyvä tavarafillaripopulaatio, niin järjestäkää ihmeessä jotkut kokoontumisajot. Helsingissä niitä on järjestetty nimellä perhepyöräilyretki, ja idiksenä on ollut tehdä kiva retki, vertailla pyöriä ja tarjota pyöristä kiinnostuneilla mahdollisuus koeajoon.

    Meininki on ollut tosi mukava, suosittelen! Perhefillariporukka on kivaa porukkaa. http://www.tavarafillari.fi/retket/

    VastaaPoista